Tässä jaksossa keskustellaan aiheesta, jonka merkitys Suomen tulevaisuuden kannalta on tunnistettu, mutta toteutus edellyttää apua jokaiselta suomalaiselta: kansainväliset osaajat ja heidän viihtymisensä Suomessa. Studiossa keskustelemassa asiantuntijat Hodan Mohamed ja Antti Kanniainen. Tositarina tulee Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta ja sen kertoo hallituksen varapuheenjohtaja Tommi Ostrovskij.
Moni haaveilee sapattivuodesta, tauosta tai kokonaan uudesta suunnasta elämälle. Uusi ura on iso askel, viettäähän ihminen suuren osan elämästään työpaikalla. Mutta kuinka aito mahdollisuus uusi ura esim. opintojen kautta on? Studiossa keskustelevat jatkuvan oppimisen ja koulutuksen asiantuntijat Elina Sojonen ja Suvi Liikkanen.
Työpäivää! -podcastin toinen tuotantokausi on täällä. Anna Ståhlen vieraana on luokanopettaja, esiintyjä, KM Ernest Lawson. Erkku kertoo avoimesti ja suoraan taustastaan, nuoruuden ammattihaaveista ja käänteistä, jotka siivittivät matkaa yhdeksi Suomen suosituimmista esiintyjistä.
Jaksomme aiheena ovat yhteistoimintaneuvottelut eli YT-neuvottelut. Sanahirviö ja lyhenne, jota kukaan työyhteisössä ei haluaisi kuulla, mutta joka on lausuttu korona-aikana sadoille tuhansille suomalaisille. Miten jatkaa elämää irtisanomisen jälkeen?
Keskustelijoina studiossa ovat lakimies Maria Jauhiainen Insinööriliitosta ja Miia Kannisto, johtava asiantuntija Akavasta. Oman tarinansa kertoo Marja Härmänmaa Tieteentekijöiden liitosta.
Perusteellista ja perusteetonta
Moni meistä työikäisistä on tutustunut pätkätöihin, useimmat uransa alkupuolella. Yksinkertaisuudessaan määräaikainen työsuhde tarkoittaa sitä, että työsopimus päättyy sopimuksessa nimettynä päivänä ilman neuvotteluja, irtisanomista tai sopimuksen purkamista. Määräaikaisuudella on aina oltava peruste, joka voi olla esimerkiksi sijaisuus, harjoittelu tai vaikkapa työn kausiluonteisuus. Joskus perustetta ei ole, mutta sellainen keksitään.
Jaksossa keskustelijoina ovat edunvalvonnan päällikkö Kari Eskola, Akavan Erityisalat, ja Katarina Murto, Akavan työmarkkinajohtaja. Tarinan kertoo Päivi Hännikäinen, Akavan Erityisalat.
Millaista on työskennellä silloin, kun väkivallan uhka on jatkuvasti läsnä?
Jaksossa pohditaan työpaikkaväkivallan kuvaa Suomessa 2020-luvulla. Millaista tukea saavat ne työntekijät, joiden arjessa väkivalta uhkaa tai jotka ovat joutuneet väkivallan kohteeksi? Saavatko he apua ja jos saavat, niin millaista?
Jaksossa aihetta käsittelemässä ovat Miia Virta, järjestöpäällikkö, Suomen Lääkäriliitto, ja Petteri Kivelä, lakimies, Suomen Lakimiesliitto. Tarinan kertoo sosiaaliterapeutti Veera Korppi-Tommola, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA.
Kuinka moni meistä tietää miltä tuntuu olla vähemmistön edustajana omassa työyhteisössä?
Tai on jutellut omalla työpaikalla vähemmistön edustajan kanssa? Miltä siis tuntuu olla ainoa erikielinen, erimaalainen tai erinäköinen? Tässä jaksossa me keskustelemme ulkomaalaisista työntekijöistä Suomessa.
Jaksossa mukana Maria Teikari, palvelujohtaja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA:sta sekä Miika Sahamies, johtava asiantuntija Akavasta. Tositarinan kertoo Caelum Davies.
Työ + perhe = ?
Työn ja perheen yhteensovittaminen herättää tunteita ja koskettaa läheltä koko työyhteisöä. Moni perhevapaalle jäävä kokee tänäkin päivänä syrjintää. Ehdottomasti eniten sitä kokevat raskaana olevat naiset. Tilanne on toki tunnistettu ja tunnustettu. Hallitus valmistelee parhaillaan perhevapaajärjestelmän uudistamista. Muutoksessa on tärkeä merkitys meillä kaikilla.
Jaksossa keskustelijoina ovat erityisasiantuntija Kosti Hyyppä, (Suomen Ekonomit) ja Lotta Savinko, Akavan tasa-arvo- ja työympäristöpäällikkö. Tositarinan kertoo Antti Heikkilä, (Tekniikan Akateemiset TEK).
Miksi työhyvinvointiin kannattaa panostaa?
Mitä hyvinvointiin panostamalla voidaan saavuttaa? Viime vuosina on puhuttu esimerkiksi ihmisjohtamisesta, myötätunnosta, kuuntelutaidoista ja tunteista työpaikoilla. Mitä tästä ajasta jää elämään inhimillisen työpaikan arkeen? Entä ovatko työhyvinvoinnin panostukset kasvaneet edeltävien kahden vuoden aikana?
Jaksossa mukana kehitysjohtaja Jari Cavernelis (Opetusalan Ammattijärjestö OAJ), sekä henkilöstöjohtaja Kati Johansson, (Tekniikan Akateemiset TEK). Tositarinan kertoo Susanna Jokimies, Akavan Erityisalat.
Mikä on työelämän uusi normaali?
Toiselle mahdollisuus etätöihin on arjen ja työhyvinvoinnin pelastus, josta ei koskaan enää luovu. Toisessa ääripäässä on suunnaton ahdistus, päälle kaatuvat seinät ja yksinäisyys. Etätyöjaksossa pohditaan, mikä on työelämän uusi normaali ja miten työnteko tulisi tulevaisuudessa järjestää.
Studiossa keskustelevat Ville-Veikko Rantamaula, Tradenomien edunvalvontajohtaja, sekä Akavan työmarkkinajohtaja Katarina Murto. Tositarinansa kertovat asiantuntijatyötä tekevät Joonas ja Jutta, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA.
”Meitä on paljon”
Jaksamisen rajoilla -jaksossa puhumme työkyvystä, osatyökykyisyydestä ja mielenterveysongelmista. Tunnet hyvin luultavasti jonkun, joka on jäänyt joksikin aikaa pois töistä uupumuksen tai masennuksen vuoksi. Tai oletko kenties yksi heistä? Meitä on paljon.
Jaksossa mukana studiossa ovat Konstantin Laakkonen, työsuhdeasioiden päällikkö Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentiasta ja Katri Ojala, johtava asiantuntija Akavasta. Tositarinan kertoo Johanna Kämäräinen, (Opetusalan Ammattijärjestö OAJ).